Dziś tłusty czwartek 😋🥯🍩

Tłusty Czwartek to dobry pretekst, żeby pozwolić sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa 🤸‍♀️

W ten ulubiony przez wszystkich łasuchów dzień nie musimy liczyć kalorii i możemy jeść do woli słodkości. W cukierniach oraz sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów pączków z różnorodnym nadzieniem, polewą, lukrem czy cukrem pudrem. 😋

Oczywiście najlepsze i najsmaczniejsze są te zrobione domowym sposobem według własnych przepisów. ☺️

Tradycyjny pączek powinien być usmażony na smalcu, oblany lukrem i wypełniony konfiturą z róży.
Geneza tłustego czwartku sięga starożytności. Był to dzień, kiedy świętowano odejście zimy, a witano przyjście wiosny. Ucztowanie opierało się głównie na jedzeniu tłustych potraw. Jeszcze w kulturze słowiańskiej, w czasach przedchrześcijańskich był zwyczaj jadania tłustych wypieków z okazji ważnych uroczystości, Pączki są dopiero od kilku stuleci są specjałem polskiej kuchni zapustnej. Co dawniej w Polsce jadano w tłusty czwartek?

Pączki zyskały słodkie oblicze w XVI wieku, a zaokrągliły się na przełomie XVII i XVIII, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste. Zwano je zresztą nie tylko pączkami, ale również blinami, babałuchami lub na Śląsku kreplami .

Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. Dawniej, przyrządzając pączki, nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem włoskim. Wierzono, że kto na taki trafi, będzie mieć w życiu szczęście.

 

Wszystkim mieszkańcom Gminy Wądroże Wielkie życzę smacznego! ☺️☺️